Теорія граматизації: категорійно-рівневий простір - Загнітко, Анатолій Панасович; Zahnitko, A. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Схарактеризовано основні поняття теорії граматизації та встановлено визначальні напрями еволюції лінгвістичних поглядів на граматизацію, витлумачено диференційні ознаки категорійно-рівневої граматизації з простеженням закономірностей початкової (← часткової), напівповної та повної граматизації. З’ясовано тен¬денції реалізації граматизації на лексичному, морфологічному, синтаксичному рівнях, водночас наголошено на тому, що в граматизації чітко виявлюваними є функційність (позиційна → лінійна → синтагмальна), еквіва¬лентність, аналоговість, цілісність того чи того утворення. Основними ступенями граматизації є: 1) часткова втрата семантичної достатності лексеми у відповідній синтагматичній моделі; 2) перетворення лексеми в напівповнозначну; 3) набуття статусу неповнозначності. Первинним виявом граматизації є зміна нормативно-системного контексту й витворення вторинного значущого контексту з посиленняям абстрактного характеру лексичної семантики граматизованої лексеми та формування цілісних словосполучень із нею у відповідних внутрішньореченнєвих позиціях. The main notions of the theory of grammaticalization have been described, the prominent trends in the evolution of linguistic views on the grammaticalization have been pointed out, and distinctive features of grammaticalization on differing language levels have been explained, taking into consideration the initial (← partial), semi-complete and complete grammaticalization. New tendencies of grammaticalization on the lexical, morphological and syntactical levels have been defined and it was pointed out that the following phenomena in grammaticalization were clearly seen: functioning (positional → linear → syntagmatic), equivalency, analogy, wholeness of a unit. The main stages of grammaticalization are 1) partial loss of a semantic value of a lexeme in a certain syntagmatic model, 2) transformation of a notional lexeme into a semi-notional one, 3) obtaining a status of a not notional lexeme. The first manifestation of grammaticalization is a change of a primary context and creation of the secondary meaningful context with the intensification of an abstract nature of the lexical semantics and creation of integral word combinations in the relevant positions within sentences.
The Theory of Grammaticalization: Categories and Levels
Keywords: граматизація; grammaticalization; синсемантичність лексеми; lexeme synsemantics; автосемантичність лексеми; lexeme autosemantics