Гідрологія - Забокрицька, Мирослава Романівна; Zabokrytska, Myroslava R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Метою навчальної дисципліни „Гідрологія” є формування у студентів нових знань про місце і роль води у природі та водних ресурсів у народному господарстві, сутність гідрологічних процесів та їх внесок у формування природного вигляду Землі, систему наукових методів досліджень в області гідрології, питання застосування гідрологічних хнань в інших розділах географії. Основними завданнями вивчення дисципліни „Гідрологія” є: ознайомлення із найбільш загальними закономірностями гідрологічних процесів на Землі, роль і значення природних вод у географічній оболонці; вивчення основних гідрологічних особливостей, що характерні для водних об’єктів різних типів: річок, озер, водосховищ, боліт, льодовиків, підземних вод, океанів, морів; засвоєння суті основних гідрологічних процесів у водних об’єктах різних типів із позицій фундаментальних законів фізики; ознайомлення з основними методами вивчення водних об’єктів; розуміння практичної цінності вивчення гідрологічних процесів і режиму водних об’єктів для раціонального використання їх ресурсів у народному господарстві та для вирішення завдань охорони природи. Програма навчальної дисципліни „Гідрологія”, складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра галузі знань 0401 Природничі науки, напряму – „Географія".
Keywords: водний режим річки; гідрологічний режим річки; гідрологія озера; гідрологія водосховища; термічний режим; водні ресурси України