Екологічна оцінка якості води озера Лука - Штик, Аня Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета. Охарактеризувати та дати об’єктивну оцінку сучасного екологічного стану води озера Лука. Методи. Аналітичний, узагальнення, систематизації, обрахунок екологічного індексу за гідрохімічними показниками згідно з методикою екологічної оцінки якості поверхневих вод. Результати. Озеро Лука розташоване у басейні річки Прип’ять поблизу села Самари Ковельського (Ратнівського) району Волинської області. Озеро льодовикового походження, довжина становить 2,4 км., ширина - 0,71 км., площа озера – 1,35 км2 (135 га), середня глибина становить 6,23 м, максимальна близько 10 м., а площа водозбору становить 7,2 км2 . Озеро має улоговину видовженої форми з низькими та заболоченими берегами. Дно озера піщане з мулистими відкладами, які представлені сапропелями органоглинистого та зоогенно-водорослевого типу глибиною до 3,4 м., та загальними запасами 1507,5 тис. м3 . та площею 44,6 гектара. Берегова лінія не почленована. Озеро має рекреаційно-туристичне значення та використовується з метою рибальства. Значення розрахованого сольового блокового індексу (ІА) становить 0,23, що надає можливість віднести якість озерних вод до 3 категорії ІІ класу: “дуже чисті” – “чисті”, β – мезосапробні, мезо-евтрофні. Значення розрахованого трофо-сапробіологічного блокового індексу (ІВ) становить 0,51, що надає можливість віднести якість річкових вод до 4 категорії ІІІ класу: “задовільні” – “слабкозабруднені”, β – мезосапробні, мезо-евтрофні. Значення розрахованого блокового індексу специфічних токсичних речовин (ІС) становить 30,2, отже, поверхневі води належать до 2 категорії ІІ класу: “дуже чисті” – “чисті”, β – мезосапробні, мезо-евтрофні. 3 Висновки. Величина екологічного індексу ІЕ озера Лука становить 10,31, що дає підставу віднести поверхневі води озера до ІІІ категорій ІІ класу, тобто характеризувати стан водного об’єкту як “добрий”, а ступінь його чистоти –“досить чистий”, β – мезосапробні, з переважаючим типом трофності - мезо-евтрофні.
Keywords: озеро; річковий басейн; якість поверхневих вод; екологічний індекс