Чинники формування здоров’я засобами фізичного виховання дітей 5-ти та 6-ти років міської й сільської місцевості - Максименко, Людмила; Maksimenko, Liudmila (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Спостерігається стійка тенденція, що призводить до суттєвого зниження показників здоров’я і темпів розвитку дітей 5-ти й 6-ти років. Завдання роботи: 1) проаналізувати загальний стан здоров’я дітей 5-ти та 6-ти років Сумської області; 2) висвітлити тенденції захворюваності на основі проведеного дослідження на базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні; 3) зробити відповідні висновки на основі отриманих практичних результатів. Методи дослідження – аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічне анкетування, методи математичної статистики. Дослідження здійснено на базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. У ньому взяло участь 20 дітей 5-ти й 6-ти років. Усі обстежені належали (за даними медичних карт) до основної групи з фізичного виховання. Соціологічне дослідження показало, що діти міської місцевості хворіють частіше, ніж сільські. Отже, на здоров’я дітей 5-ти й 6-ти років вагомий має вплив місце проживання. Перспективою нашої подальшої діяльності є розробка та впровадження оздоровчих технологій у дошкільних закладах освіти для дітей 5-ти й 6-ти років із метою зміцнення їхнього здоров’я. The research prove the tendency that leads to decreasing of health charactristics and development tempos of children aged 5-6. Tasks of the work: 1) to analyze general health condition of children aged 5-6 in Sumy region; 2) to uncover tendencies of sickness rate on the basis of the conducted research on the basis of Sumy regional children’s polyclinic; 3) to make conclusions on the basis of received practical results. Methods of research: analysis of methodological literature, pedagogical observation, pedagogical questioning, mathematical statistics methods. Researches were conducted in Sumy regional children’s polyclinic. 20 children aged 5-6 took part in the research. All the children (according to medical cards) belonged to the main group of physical education. Conducted sociological research has shown in percentage ration that children of urban area are ill more often. So we came to a conclusion that area of living greatly influences health of children aged 5-6. In the future we are planning to develop and implement recreational technologies into preschool educational establishments for children aged 5-6 with the aim of health-improvement.
Formation Factors of Children Aged 5-6 From Urban and Rural Areas
Keywords: стан здоров’я; діти 5-ти й 6-ти років; міська та сільська місцевість; фізична активність; health condition; children aged 5-6; urban and rural areas; physical activity