Культурний туризм як інструмент міжкультурної комунікації - Козак, Алла; Близнюк, Людмила (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
У статті розглянуто поняття культури, туризму, комунікації та їх відносин. Туризм зосереджений на фундаментальних принципах обміну між народами і є водночас вираженням та досвідом культури. Культурний туризм – це набагато більше, ніж виробництво й споживання «високого» мистецтва й спадщини. Він проникає в деякі глибокі концептуальні території, що стосуються того, як ми будуємо й розуміємо себе, світ і багатошарові стосунки між ними. Перед тим, як визначити, що таке культурний туризм, ми повинні дати значення терміна «культура». Культурний туризм можна схарактеризувати як із погляду пропозиції й попиту, так і теоретичного й практичного підходів. Культурний туризм пов’язаний з міжкультурним спілкуванням. Культура впливає на норми й моделі поведінки різних суспільств, уключаючи роль і значення культури в процесі створення комунікативних стилів. Міжкультурну комунікацію в контексті культурного туризму розглянуто як специфічну взаємодію між «нами» та «ними», другом і ворогом, у якому відбувається культурний обмін. Мета статті – розкрити, як культурний туризм слугує інструментом для покращення міжкультурного розуміння; як можна виправити міжкультурне непорозуміння або налагодити його, використовуючи культурний туризм як механізм.
Keywords: міжкультурна комунікація; культурний туризм; парадигма сучасної освіти; прецедентні явища; 130.2:316.77] 976.5:7 / 9