Використання методики CLIL у процесі навчання англійської мови в базовій школі - Кожан, Валерія Святославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерську роботу присвячено особливостям використання методики CLIL (Content and Language Integrated Learning – предметно-мовне інтегроване навчання) у базовій школі. Актуальність роботи зумовлена необхідністю інтеграції навчання предметного змісту та іноземної мови, що відповідає сучасним тенденціям розвитку освіти в умовах глобалізації та багатомовного середовища. Методику CLIL розглядаємо як інноваційний підхід, що дозволяє учням одночасно здобувати знання з певної дисципліни та вдосконалювати мовні навички. У роботі проаналізовано ключові принципи методики CLIL, зокрема принцип «4 C» (Content, Communication, Cognition, Culture), та описано основні моделі її реалізації: м’яку, тверду та часткове занурення. Виявлено переваги використання CLIL, серед яких: підвищення мотивації до навчання, розвиток когнітивних і мовленнєвих навичок, формування міжкультурної компетентності учнів. Визначено дидактичні умови ефективного впровадження методики CLIL у навчальний процес базової школи. З’ясовано, що оптимальне використання методів проблемного та інтерактивного навчання сприяє інтеграції мовної і предметної компетентностей. Для підтвердження ефективності методики було проведено педагогічний експеримент, результати якого свідчать про покращення рівня іншомовної комунікативної компетентності та позитивний вплив на розвиток словникового запасу учнів предметною термінологією. Практичне значення роботи полягає у створенні рекомендацій для реалізації методики CLIL на уроках англійської мови у базовій школі. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення навчального процесу з метою підвищення його ефективності та адаптації до сучасних вимог освіти.
Keywords: методика CLIL; предметно-мовне інтегроване навчання; англійська мова; базова школа; навчальний процес; іншомовна комунікативна компетентність