Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям - Кремська, Надія Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Реформування соціально-економічної сфери певним чином вплинули на всі сторони життя суспільства, одним з головних наслідків якого стало загострення низки соціальних проблем сучасних сімей. Найбільшому впливу піддаються сім’ї групи ризику загалом і малозабезпечені сім’ї зокрема. Крім того, на тлі повномасштабного вторгнення рф на територію України спостерігається тенденція зростання малозабезпечених сімей. Метою дослідження стало вивчення досвіду надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та розробка практичних рекомендацій для підвищення її ефективності. Об’єкт дослідження склали суспільні відносини у сфері призначення та виплат державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Предметом дослідження є особливості призначення та виплат соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. У роботі визначено сутність і зміст поняття «малозабезпечена сім’я». Соціальну допомогу розглянуто як складову соціального захисту малозабезпечених сімей. Проаналізовано зарубіжний досвід надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, який показав, що соціальна допомога з боку держави у сімейних справах позитивно впливає на ефективність вирішення проблем малозабезпечених сімей. Уточнено порядок призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям в Україні, що безпосередньо впливає на ефективність охоплення різних категорій населення. Проаналізовано досвід роботи Департаменту соціальної та ветеранської політики Луцької міської ради, який показав переваги і недоліки надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Розроблено практичні рекомендації щодо підвищення якості надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
Keywords: малозабезпечена сім’я; соціальна допомога; соціальний захист; соціальна політика