Інвайронментальна соціологія - Ємельянова, Юлія Павлівна; Yemelianova, Yuliia P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Екологічна проблематика залишається предметом роздумів та досліджень вчених, представників суспільних і гуманітарних наук вже більше ніж півстоліття. За цей час коло питань, пов’язаних із природним довкіллям, з усвідомленням ролі людини у функціонуванні навколишнього природного середовища лише збільшується. Навчальна дисципліна призначена дати уявлення про взаємодію суспільства та природного оточуючого середовища життєдіяльності людини. Тому метою навчальної дисципліни «Інвайронментальна соціологія» або «Екологічна соціологія» стає ознайомлення студентів із фундаментальними закономірностями існування людини у природному середовищу. Програма передбачає також ретроспективний погляд на формування історичних форм та стратегій життєзабезпечення під час кризових явищ упродовж історії людства. ХХ століття представлене у курсі двома перспективами: загрозливими тенденціями у соціально-демографічній площині та теоретичними основами вирішення цієї проблеми у вигляді нового типу відносин людини та природи – коеволюційного.
Keywords: Інвайронментализм; екологічна соціологія; екологічна освіта; еко-соціальні концепції; теорії інвайроменталізму