Екологічна політика Європейського Союзу та її вплив на держави-сусіди - Шепелюк, Віталій Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є комплексний аналіз екологічної політики Європейського Союзу та визначенні особливостей її впливу на держави-сусіди в контексті сучасних глобальних викликів та європейських інтеграційних процесів. Об’єктом дослідження є екологічна політика ЄС як система цілей, принципів, інструментів та механізмів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку та охорони довкілля в Європі. Предметом дослідження є особливості впливу екологічної політики ЄС на держави-сусіди, включаючи механізми такого впливу, його економічні та соціальні наслідки, перспективи розвитку екологічної співпраці в регіоні. У розділі 1 розкрито теоретико-методологічні засади екологічної політики Європейського Союзу, проаналізовано її сутність та еволюцію як складової європейської інтеграції, охарактеризовано нормативно-правову базу, інституційні механізми реалізації, а також стратегічні цілі та програмні документи у сфері екологічної політики ЄС. У розділі 2 досліджено основні напрями та інструменти екологічної політики Європейського Союзу, зокрема політику зменшення викидів парникових газів і досягнення кліматичної нейтральності, управління відходами та розвиток циркулярної економіки, захист біорізноманіття, водних і земельних ресурсів, а також фінансові інструменти та програми підтримки «зелених» проєктів. У розділі 3 проаналізовано вплив екологічної політики ЄС на держави-сусіди, зокрема процеси гармонізації екологічного законодавства з нормами Європейського Союзу, економічні та соціальні наслідки такого впливу для України та інших держав Східного партнерства, а також перспективи поглиблення співпраці та участі сусідніх країн у європейських екологічних ініціативах. У висновках узагальнено результати дослідження, визначено ключові тенденції та перспективи розвитку екологічної політики Європейського Союзу, а також її подальший вплив на держави-сусіди в контексті сталого розвитку та європейської інтеграції.
Keywords: екологічна політика; Європейський Союз; сталий розвиток; кліматична нейтральність; європейська інтеграція; держави-сусіди; Східне партнерство