Екологічна оцінка якості масивів поверхневих вод басейну верхів’я річки Прип’ять - Боярин, Марія Володимирівна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Метою статті є аналіз якість масивів поверхневих вод басейну верхів’я річки Прип’ять за гідро-хімічними показниками та визначення екологічного індексу якості (ІЕ). Методологія досліджень: оцінку сучасно-го екологічного стану масивів поверхневих вод подано згідно «Методики екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями» на основі значень блокових індексів: блоку сольового складу води (І1), трофо-сапробіологічного блоку (І2) та блоку специфічних речовин токсичної дії (І3). Наукова новизна полягає в тому що обчислені середні значення інтегрального екологічного індексу якості води (ІЕ) за 2021–2023 рр. для усіх пунктів спостереження у верхів’ї Прип’яті, становило 2,6. Це дало підставу віднести води до 3-ї категорії ІІ класу якос-ті води («добра» за станом та «досить чиста» за ступенем забрудненості). У просторовому аспекті найвищі середні значення інтегрального екологічного індексу (ІЕ) на притоках р. Прип’ять фіксували на ділянці р. Турія, 9 км нижче м. Ковель у 2021 р. Найменші середні значення інтегрального екологічного індексу (ІЕ) фіксували на ділянці р. Турія, м. Ковель у 2022 р.
Keywords: Екологічна оцінка; масиви поверхневих вод; басейн річки; гідрохімічні показники; інтегральний екологічний індекс; 614.777-047.44(477.82-25)