Огляд конкурентних особливостей, економічних та соціальних показників ринків житла в регіонах України - Павлов, Костянтин Володимирович; Pavlov, Kostiantyn V. (Луцький національний технічний університет, 2018)
В умовах отримання нових барв ринкової економіки орієнтованої на інтегрування до європейського простору, особливої актуальності набувають питання регіонального саморозвитку на засадах прозорої конкуренції. Відсутність дієвих підходів до реалізації механізму регулювання конкуренції на регіональних ринках житлової нерухомості спричинило значну монополізацію будівельного сектору, появу диспропорцій в його розвитку та соціальну напругу населення. Формування регіональної політики регулювання конкурентних відносин у будівництві має відбуватися в тандемі з державними пріоритетами. Це в свою чергу спонукає до вивчення питань, пов’язаних з оцінкою соціально-економічного потенціалу регіонів та ступенем конкурентоспроможності регіональних ринків житлової нерухомості з врахуванням фундаментальних досліджень та аналізу опрацьованих вітчизняних теоретичних та практичних бачень. Отже, від об’єктивності соціально-економічної оцінки конкурентного середовища регіонів країни залежить функціонування самих регіональних ринкових систем, в тому числі і ринку житлової нерухомості. Для реалізації глибокого дослідження нами було опрацьовано широкий спектр соціально-економічних показників окремих регіональних ринків житлової нерухомості України, які тим чи іншим чином характеризують економічний стан соціуму в тому чи іншому регіоні. В процесі чого було застосовано порівняльний метод, метод побудови інтегральних індексів будівельного ринку. Особливості дослідження вимагали застосування в процесі розрахунку показників: коефіцієнт ринкової концентрації, індекс Херфіндаля – Хіршмана, дисперсія ринкових часток, ентропія ринкових часток та індекс Джині.

In the conditions of obtaining new market economy-oriented integration into the European space, the issues of regional self-development on the principles of transparent competition are becoming more acute. The lack of effective approaches to the implementation of the mechanism of regulation of competition in the regional markets of residential real estate caused a significant monopolization of the construction sector, the emergence of disproportions in its development and social tensions of the population. Formation of a regional policy for the regulation of competitive relations in construction should take place in tandem with state priorities. This, in turn, leads to the study of issues related to the assessment of the socio-economic potential of the regions and the degree of competitiveness of the regional markets of residential real estate, taking into account fundamental research and analysis of the developed national theoretical and practical views. Consequently, the objectivity of the socio-economic assessment of the competitive environment of the regions of the country depends on the functioning of the regional market systems themselves, including the residential real estate market. To carry out a deep study, we have been working on a wide range of socio-economic indicators of individual regional real estate markets of Ukraine, which in one way or another characterize the economic state of society in a particular region. In the process, a comparative method, method of constructing integral indexes of the construction market was used. Specifics of the study required application in the process of calculating the indicators: market concentration ratio, HHI, the variance of market shares, the entropy of market shares and the index Gini.
Review of competitive features, economic and social indicators of market houses in regions of Ukraine
Keywords: ринок нерухомості; регіональний ринок нерухомості; регіон; конкуренція; житловий ринок; житлова нерухомість; регіональний ринок житла; real estate market; region; competition; housing; residential real estate; regional housing market