Філософський аналіз сучасної релігійної ідентичності: феноменологія, освіта, транскультура - Більченко, Євгенія; Bilchenko, Evgenia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
У статті актуалізовано проблему феноменологічного та культурологічного підходу до аналізу релігії. Робоча гіпотеза розвідки ґрунтуєтья на трьох позиціях: смислове тлумачення релігійного досвіду як імпліцитної інтенції суб’єкта; уведення релігійного смислу в проблемне поле культурології як складника культурної семантики та освіти; обґрунтування нової моделі сучасної релігійної ідентичності, що охоплена патерном «постмодерний християнин» та базується на концепті «транскультура». Її ознаки – діалогічність, трагічна іронічність (грайливість), інтертекстуальність.
The Philosophical Analysis of Contemporary Religious Identity, Phenomenology, Education, Transculture
Keywords: феноменологія; phenomenology; культурологія; cultural studies; інтенція; intention; культурний смисл; cultural meaning; «постмодерний християнин»; “Postmodern Christian”