Клінічна арт-терапія - Лазорко, Ольга Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Курс «Клінічна арт-терапія» спрямовано на ознайомлення здобувачів освіти з новітніми арт-терапевтичними технологіями, спрямованими на психологічну корекцію та реабілітацію всіх груп населення, що практично не мають протипоказів до застосування та демонструють позитивний пролонгований ефект професійного застосування. Клінічна арт-терапія розуміється як сукупність клініко- та особистісно-орієнтованих лікувально-профілактичних впливів, що реалізуються на основі творчої, насамперед, образотворчої діяльності клієнтів, побудові та розвитку терапевтичних (та групових) відносин. Теорія та методологія клінічної арт-терапії включає психологічну теорію особистості та її творчої активності, концепцію хвороби та/або особистісних дисфункцій та їх розвитку (біопсихосоціогенезу), а також концепцію лікування (арт-терапевтичного втручання). Привабливість методу арт-терапії полягає в тому, що його застосування базується головним чином на невербальних способах самовираження та спілкування. Найчастіше до нього вдаються в процесі реабілітації дорослих людей з особливостями розвитку та в роботі з дітьми. Діти з вадами розвитку мають певні труднощі в адекватному сприйнятті світу, в результаті вони часто неспроможні знайти своє місце в житті, бути повноцінним членом суспільства. Як наслідок, характер взаємодії з середовищем стає в цілому деструктивним. Арт-терапія пропонує дитині висловити свої емоції та почуття за допомогою малювання, ліплення, конструювання з природних матеріалів тощо. В результаті досягається мета: вираження емоцій та почуттів пов’язаних з переживанням своїх проблем, самого себе; активний пошук нових форм взаємодії з світом; підтвердження своєї індивідуальності, неповторності та значимості; і, як наслідок, підвищення адаптивності (гнучкості) в мінливому світі. Ці цілі арт-терапевт переслідує, працюючи як з дорослими, так і з дітьми, індивідуально чи в групі. Арт-терапія справедливо вважається найбільш м’яким методом психотерапії. Пререквізити: Вивчення дисципліни базується на дисциплінах загального та професійного циклів підготовки попередніх років навчання: Загальна психологія; Психологія особистості; Клінічна психологія тощо. Метою викладання навчальної дисципліни «Клінічна арт-терапія» є формування в здобувачів освіти практичних навичок арт-терапевтичної роботи, необхідних у професійній діяльності клінічного психолога. Також метою є трансляція загальнолюдських цінностей, деонтологічних основ професійної діяльності клінічного психолога.
Keywords: методи та техніки арт-терапії; арт-терапевтична психодіагностика