Підбір асортименту деревних рослин для створення штучних лісонасаджень на території Національного природного парку «Тузловські лимани» - Попова, О. М.; Popova, E. N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Дендрофлора лісових насаджень на узбережжі Тузловських лиманів налічує 60 видів із 20 родів та 36 родин. Провідною родиною є Rosaceae, вона містить 19 видів. Провідними родами виступають Acer, Fraxinus (по п’ять видів), Ulmus, Cerasus, Rosa (по чотири види). Дерев удвічі більше, ніж кущів (39 та 21 вид відповідно). Первинні ареали 40 % рослин лежать поза межами Циркумбореальної флористичної області. На території виявлено п’ять інвазійних видів та три види-трансформери. Асортимент деревних рослин, що їх рекомендовано для створення лісосмуг на зовнішній межі парку, включає 10 аборигенних для Одеської області деревних порід (Pyrus communis, Cerasus mahaleb, Ulmus minor; Quercus robur, Q. pubescens, Fraxinus excelsior, Acer campestre, A. platanoides, A. pseudoplatanus, A. tataricum) та 13 видів кущів (Amygdalus nana, Prunus spinosa, Rosa canina, R. rubiginosa, Cotinus coggygria, Hippophae rhamnoides, Crataegus monogyna, Ligustrum vulgare, Swida hungarica; Rosa corymbifera, Euonymus europaea, Sambucus nigra; для гіпергалинних ґрунтів рекомендовано Tamarix ramosissima). Forest plantations dendroflora on the coast of Tuzlovskie estuaries has 60 species of 20 genera and 36 families. Leading family is Rosaceae, which includes 19 species. Leading genera are Acer, Fraxinus (5 species), Ulmus, Cerasus, Rosa (4 species). Trees 2 times more than the shrubs (39 and 21 species, respectively). Primary areas of 40 % of the plants are outside Circumboreal floristic region. There are 5 invasive species and 3 species-transformers. Assortment of woody plants recommended for the creation of forest belts on the external borders of the park, include 10 native for the Odessa region tree species (Pyrus communis, Cerasus mahaleb, Ulmus minor; Quercus robur, Q. pubescens, Fraxinus excelsior, Acer campestre, A. platanoides, A. pseudoplatanus, A. tataricum) and 13 species of shrubs (Amygdalus nana, Prunus spinosa, Rosa canina, R. rubiginosa, Cotinus coggygria, Hippophae rhamnoides, Crataegus monogyna, Ligustrum vulgare, Swida hungarica; Rosa corymbifera, Euonymus europaea, Sambucus nigra; Tamarix ramosissima is recommended to hypersaline soils).
Selection Range of Woody Plants to Create a Man-made Forests in the National Natural Park «Tuzlovskie Limany»
Роботу виконано на базі НПП «Тузловські лимани» ОНУ ім. І. І. Мечникова
Keywords: Національний природний парк «Тузловські лимани»; дендрофлора; штучні деревні насадження; National Native Park «Tuzlovskie Limany»; dendroflora; artificial tree plantation