Дискурс і текст: взаємозв'язок та відмінності - Бугайчук, О. В. (Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка, 2025)
Стаття присвячена аналізу взаємозв’язку та відмінностей між поняттями «дискурс» та «текст» в контексті сучасних лінгвістичних і філософських підходів. Зокрема, здійснюється аналіз еволюції поняття «дискурс» у різних наукових дисциплінах. Автор розглядає дискурс як не тільки комунікативний акт, а й як соціально та культурно обумовлену структуру, що визначає спосіб організації знання та ідеології в суспільстві. У статті підкреслюється, що дискурс не обмежується лише мовленнєвими актами, а й охоплює ширшу епістему, тобто систему знань та уявлень, що формуються в процесі спілкування та взаємодії з реальністю.

The article is devoted to analyzing the interconnection and difference between the concepts of discourse and text in the context of contemporary linguistic and philosophical approaches. In particular, the evolution of the concept of «discourse» in various academic disciplines is analyzed. The author considers discourse not only as a communicative act but also as a socially and culturally conditioned structure that defines the organization of knowledge and ideology in society. It is emphasized that discourse is not limited to verbal acts, but encompasses a broader episteme, i.e., a system of knowledge and representations formed through communication and interaction with reality.
Keywords: взаємозв’язок та відмінності між поняттями «дискурс» та «текст»; дискурс; текст; епістема; корпус текстів; дискурс-аналіз; 811.112.2’42