Idea wychowania spoјecznego w europejskiej myњli pedagogicznej - Гусак, Петро Миколайович; Мартіросян, Леся Анатоліївна; Лобанова, Світлана; Husak, Petro M.; Martirosian, Lesia A.; Lobanova, Svitlana (Вища школа менеджменту та управління в м.Замость (Польща), 2006)
Artykuł dotyczy ewolucji idei wychowania społecznego w europejskiej myśli pedagogicznej od czasów tarożytności, kiedy to wychowanie i edukacja były związane z różnymi dziedzinami życia społecznego, aż do współczesnego społeczeństwapost-industrialnego, w którym następuje zmiana wychowania: od ukierunkowanego na życie społeczne do kształtowania człowieka dla samego siebie, a pośrednio także dla społeczeństwa. Zwraca się też uwagę na mechanizmy wychowania społecznego, przekazywanie doświadczeń nowym pokoleniom w różnych epokach historycznych. Uzasadnia się myśl, że podstawą społeczną wychowania jest model, w którym leżą odpowiednie mechanizmy kierowania procesem socjalizacji osobowości. Rozpatruje się również teorię wychowania pedagogicznego jako zjawiska społecznego w retrospektywie historycznej. The article deals with the problem of evolution the social education from the period of antiquity and to the modern postindustrial society. A special attention is paid to the nature of social education. Education is considered as a way of providing a person for the effective entry into social (connections) communication. A model of social education is represented in the article. The basis of this model are special mechanisms of management by the process of person 's socialization.
Еволюція ідей соціального виховання у європейській педагогічній думці
The idea of social education in the european concept of education
Keywords: spoіeczne mechanizmy wychowania; funkcje spoіeczne wychowania; wychowanie spoіeczne; socjalizacja; wychowanie w rodzinie; social nature of education; social education; socialization; home education; religious education; social functions of education