Біорізноманіття пропонованого ландшафтного заказника місцевого значення «Обрічки» (Маневицький район, Волинська область) - Коцун, Лариса Олександрівна; Сухомлін, Катерина Борисівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Лісовська, Тетяна Павлівна; Коцун, Борис Борисович; Kotsun, Larysa O.; Sukhomlin, Kateryna B.; Kuzmishyna, Iryna I.; Lisovska, Tetiana P.; Kotsun, Borys B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено природні особливості території Черевахського лісництва кв.12-14 державного підприємства «Маневицький лісгосп». Показано, що найбільшу фітосозологічну цінність пропонованої для заповідання території становить Picea abies на південній межі ареалу, яка має природне походження і місцями утворює унікальні острівні автохтонні ялинники. З ялинниками пов'язаний рідкісний вид, занесений до «Червоної книги України» - Lycopodium annotinum. Виявлено рідкісний вид Platanthera bifolia, регіонально рідкісний Rhynchospora alba та пропонований до охорони Sarolhamnus scoparius. На досліджуваній території зустрічаються рідкісні види тварин – Ciconia nigra, Milvus milvus, Tetrao tetrix, Tetrao urogallus, Grus grus та Lutra lutra. Лише в автохтонних ялинниках гніздяться в Українському Поліссі такі види птахів, як Milvus milvus, Loxia curvirostra, Regulus regulus; тут зустрічаються регіонально рідкісні види: Camponotus heiculeanus та Gaurotites wasastjernai. Науково обґрунтовано необхідність створення на даній території ландшафтного заказника місцевого значення «Обрічки».
Biodiversity of the proposed landscape reserve of local importance "Obrichky" (Manevichsky district, Volyn region)
Роботу виконано на кафедрах ботаніки та зоології СНУ імені Лесі Українки.
Keywords: spruce island; landscape reserve; rare animals; rare plants; острівні ялинники; ландшафтний заказник; рідкісні тварини; рідкісні рослини