Художні особливості епістолярної повісті Григора Лужницького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» - Вівчарик, Наталія Михайлівна; Vivcharyk, N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано повість Григора Лужницького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» як творче осмислення письменником реальних історичних матеріалів у поєднанні з художнім домис¬лом та вимислом. Досліджено композиційну структуру повісті, при цьому враховано символіку чисел. Схарак-теризовано біблійні ремінісценції твору, містичні елементи. Автор указує на поєднання сакрального і профан-ного в образних характеристиках Андрея Шептицького та його матері. Розглянуто категорії релігійності й патріотизму, які функціонують як нероздільні.The article analyzes the Grigor Luzhnytsky’s story «Twelve letters of f. Andrey Sheptytsky to mother» as writer’s creative comprehension of historical documentary evidence together with artistic conjecture and fiction. Compositional structures of the story, the symbolism of numbers are investigated. Biblical reminiscences of the work, mystical elements are analyzed. The author points to a combination of the sacred and profane in figurative charac-teristics of Andrew Sheptytsky and his mother. The categories of religiosity and patriotism, which function as inseparable, are considered.
Artistic Features of Grigor Luzhnytsky’s story «Twelve Letters of f. Andrey Sheptytsky to Mother»
Keywords: повість; композиція; домисел; вимисел; ремінісценції; образи; story; composition; conjecture; fiction; reminiscences; images