Особливості етикету дарування ділових подарунків у різних країнах - Кухарик, Вікторія Василівна (My University, 2022)
У статті здійснено дослідження етикету дарування подарунків у різних країнах світу. Зазначено, що взаємне спілкування стає все більш універсальним явищем для людей з різним культурним походженням. Обґрунтовано думку про те, що, дарування подарунків може не лише виражати різні види емоцій між діловими партнерами, спряти зменшенню взаємного непорозуміння чи конфлікту, скороченню взаємної емоційної дистанції та зміцнювати стосунки, а й навпаки, може покласти край багатообіцяючому контракту. Відзначено, що діловий етикет відіграє вирішальну роль у безперебійному розвитку міжнародної ділової діяльності. Установлено, що обмін подарунками має багатовікову історію та ще з часів глибокої давнини високі іноземні гості завжди прибували в іншу країну з багатими дарами. Систематизовано країни відповідно до традицій прийняття подарунків: країни, в яких бізнес-партнери очікують на подарунок; країни, в яких очікують, але під час наступної зустрічі; країни, в яких не очікують, або обмінюються подарунками рідко. Досліджено етикет дарування ділових подарунків у декількох представників від кожної групи.
Keywords: етикет; бізнес-партнери; ділові подарунки; дарування подарунків; хабар; 341.75(100):395.831