Формування національної ідентичності молодших школярів у контексті національно-патріотичного виховання - Десятник, Катерина; Грицак, Павло (My University, 2024)
Актуальність обраної проблеми обумовлена необхідністю виховання особистості, яка усвідомлює свою національну ідентичність, належність до української нації як самобутньої спільноти. Автором проаналізовано ряд нормативних документів у сфері утвердження української національної ідентичності, а також праці вітчизняних та зарубіжних філософів, істориків, психологів та педагогів, які розглядали різні аспекти національної ідентичності. У статті розкрито різні підходи до трактування змісту поняття «національна ідентичність», погляди науковців різних галузей. Наголошено, що формування національної ідентичності здобувачів початкової освіти має відбуватися у контексті національно-патріотичного виховання і опиратися на історичну правду, історичну пам’ять, національні ідеали, національну гідність, національну самосвідомість, патріотизм. Національно-патріотичне виховання молодших школярів розглядається як наскрізний виховний процес, спрямований на утвердження української національної ідентичності, що забезпечує пізнання української історії, культури, традицій, звичаїв та мови, формування національної гідності, особистісних якостей громадянина, формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини. У дослідженні розглянуто можливі шляхи формування національної ідентичності підростаючого покоління: поширення ареалу спілкування українською мовою; доступ до правдивої інформації та розвиток критичного мислення; формування національної свідомості та самосвідомості; культивування національної гідності та протистояння проявам національної меншовартості; виховання молоді на основі національних цінностей тощо Акцентовано увагу на тому, що використання засобів формування національної ідентичності молодших школярів (семіотичні, історіографічні, літературні, мистецькі, фольклорні, ігрові, фізкультурно-спортивні) забезпечують пізнання історико-культурного коріння українців, усвідомлення неповторності Вітчизни, її долі, нероздільності з нею, гордості за діяння предків і сучасників; надають педагогічним заходам урочистості, емоційності, сприяють згуртуванню дитячого колективу на основі виникнення почуття приналежності до українського народу. Узагальнено, що національна ідентичність є одним з чинників збереження та зміцнення державного суверенітету і держава зацікавлена в її формуванні, зокрема за допомогою освітньої політики. Початкова школа має сприяти засвоєнню демократичних цінностей, становленню національної ідентичності, громадянської свідомості здобувачів освіти.
The urgency of the chosen problem is determined by the need to educate an individual who is aware of his national identity, belonging to the Ukrainian nation as an original community. The author analyzed a number of regulatory documents in the field of the establishment of Ukrainian national identity, as well as the works of domestic and foreign philosophers, historians, psychologists and teachers who considered various aspects of national identity. The article reveals different approaches to the interpretation of the meaning of the concept of «national identity», the views of scientists in various fields. The formation of the national identity of primary education students should take place in the context of national-patriotic education and be based on historical truth, historical memory, national ideals, national dignity, national self-awareness, and patriotism is emphasized National-patriotic education of primary school students is considered as an end-to-end educational process aimed at establishing Ukrainian national identity, which provides knowledge of Ukrainian history, culture, traditions, customs and language, the formation of national dignity, personal qualities of a citizen, the formation of a high patriotic consciousness, feelings in the young generation loyalty, love for the Motherland. The research examines possible ways of forming the national identity of the younger generation: expanding the area of communication in the Ukrainian language; access to true information and development of critical thinking; formation of national consciousness and self-awareness; cultivation of national dignity and opposition to manifestations of national inferiority; education of youth based on national values, etc. Attention is focused on the fact that the use of means of forming the national identity of primary school students (semiotic, historiographical, literary, artistic, folklore, games, physical culture and sports) ensure knowledge of the historical and cultural roots of Ukrainians, awareness of the uniqueness of the Motherland, its destiny, inseparability with it, pride for the actions of ancestors and contemporaries; give pedagogic events solemnity and emotionality, contribute to the cohesion of the children’s team on the basis of the emergence of a sense of belonging to the Ukrainian people. The national identity is one of the factors of preservation and strengthening of state sovereignty and the state is interested in its formation, in particular with the help of educational policy is summarized. The primary school should contribute to the assimilation of democratic values, the formation of national identity, and the civic consciousness of education seekers.
Keywords: національна ідентичність; формування національної ідентичності; національно-патріотичне виховання; молодший школяр; початкова школа; national identity; formation of national identity; national-patriotic education; primary school students; primary school; 373.3.017