Застосування масажу при бронхо-легеневих захворюваннях у дітей - Івасик, Наталія; Левицька, Людмила; Ivasik, Natalia; Levytska, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті подано аналіз застосування масажу як засобу фізичної реабілітації в дітей із бронхо- легеневими захворюваннями. Основна мета масажу при бронхо- легеневих захворюваннях – урівноваження основних нервових процесів у ЦНС, покращення дренажної функції бронхів і всього дихального апарату, ліквідації бронхоспазму (за наявності), покращення вентиляції легень, нормалізація тонусу дихальних мʼязів, збільшення еластичності й рух- ливості грудної клітки, запобігання ускладненням, посилення дії медикаментозних засобів і збільшення періоду ремісії для хронічних захворювань. Мета статті – проаналізувати особливості застосування масажу в дітей при бронхо-легеневих захворюваннях. Методи дослідження – аналіз, узагальнення, систематизація та порівняння відомостей науково- методичної літератури з питань масажу при бронхо-легеневих за- хворюваннях. Лікувальний масаж застосовується на всіх етапах реабілітації дітей із бронхо-легене- вими захворюваннями. Методика масажу залежить від захворювання, його періоду й індивідуаль- них особливостей пацієнта. Перевагу надають методикам класичного та сегментарно-рефлекторного масажів, часто виконуючи їх у дренажному положенні. В усіх методиках наголошено на масажі грудної клітки чи легеневих меридіанах (при точковому масажі), проте проаналізовані методики відрізняються рекомендаціями щодо вихідних положень (сидячи, лежачи на спині, лежачи на животі, у дренажному положенні) та обʼємом поверхонь, які додатково до грудної клітки підлягають масажу (ділянки носа й носогубного трикутника; кінцівки; непрямого масажу діафрагми та серця). The article analyzes the use of massage as a mean of physical rehabilitation of children with bronchopulmonary diseases. The main purpose of massage during bronchopulmonary di- seases is to balance basic nervous processes in the central nervous system, to improve the drainage function of the bronchi and the entire respiratory system, to elimi- nate bronchospasm, to improve lungs’ ventilation, to normalize tone of respiratory muscles, to increase flexibility and mobility of the chest, to prevent complications, to perform enhancement of drugs and to increase remission period for chronic diseases. Purpose of the article – to analyze application features of massage in children with bronchopulmonary diseases. Methods of research – analysis, synthesis, systematization and comparison of data of scientific and methodical literature on massage at bronchopulmonary diseases. Therapeutic massage is used at all stages of rehabilitation of children with bronchopulmo- nary diseases. The technique of massage depends on the disease, its period and the individual patient. Preference is given to techniques of classical and segmental-reflex massage, often performing them in the drainage position. All methods highlighted chest massage or lung meridians massage (with acupressure), but analyzed methods have different recommendations for initial positions (sitting, lying on back, lying on stomach in the drainage position) and volume surfaces, in addition to the chest massage (nose and nasolabial triangle, limbs, indirect massage of the diaphragm and heart).
Massage of Children with Bronchopulmonary Di- seases
Keywords: масаж; діти з бронхо-легеневими захворюваннями; massage; children with bron- chopulmonary diseases