Współczesny kompozytor ukraiński Ołeksander Kozarenko i jego twórczość sceniczna - Komenda, Ольга Іванівна (Rzeszowskie Towarzystwo Muzyczne w Rzeszowie, 2013)
W szeregu współczesnych utalentowanych ukraińskich muzyków, którzy w równym stopniu z sukcesem realizują się tak w dziedzinie naukowej, jak i twórczej, znajduje się znany kompozytor, pianista, uczony i działacz społeczny Ołeksander Kozarenko. Ołeksander Kozarenko jest autorem symfonii, oper, baletów, muzyki kameralnej, instrumentalnej, wokalnej i teatralnej. Kompozytorski styl Ołeksandra Kozarenka cechuje konsekwentne zastosowanie metody dźwiękowej interpretacji „obcych słów”, wyrazista narodowa orientacja intonacyjnych źródeł, priorytetowa melodyczność, pogłębione zainteresowanie zróżnicowanymi gatunkowo-stylistycznymi wzorcami „nieklasycystycznych” epok: średniowiecza, baroku, romantyczny, neobaroku, oraz konsekwentne wykorzystanie elementów teatralizacji. Wymownym przykładem obecności wpływów austriacko-niemieckich w twórczości Kozarenko jest melodramat Oresteja.Ołeksander Kozarenko wybrał z tragedii Ajschylosa te fragmenty, które koncentrują się na postaci Klitajmr,estry, pałającej nienawiścią do Agamemnona, oraz na ich dzieciach, Orestesie i Elekstrze, pragnących pomścić śmierć ojca. Do głównych cech jego języka muzycznego możemy również odnieść: dialog miedzy melodycznąintonacyjnością a intonacyjnością przekazu słownego, który tworzy indywidualny melos kompozytora, jako narodowego wyznacznika stylu; dzięki melosowi, jego charakterystycznemu zabarwieniu, podkreśla się znaczenie indywidualnego bohatera w artystycznym ujęciu. Zwrot do nieklasycznego gatunku melodramatu, dzięki któremu charakterystyka postaci, sytuacji są przeprowadzone za pomocą intonacyjnych modeli, technik i środków epoki baroku, romantyzmu, neobaroku, poprzez syntezę powyższych źródeł stylistycznych - to wszystko nadaje pismu kompozytora głęboką indywidualność i niepowtarzalność.
Keywords: Ołeksander Kozarenko; kompozytor; pianista; działacz społeczny; uczony; melodramat Oresteja; dramaturgia spektaklu; melodyczną intonacyjnością