Роль Греко-католицької церкви та її духовенства у формуванні й діяльності структур громадянського суспільства Галичини (ХІХ-ХХ ст.) - Панфілова, Тетяна; Panfilova, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Висвітлено події ХІХ–ХХ століття в Східній Галичині, відродження та консолідацію українських національно-патріотичних сил навколо греко-католицького духовенства, яке відігравало винятково важливу роль у формуванні та становленні громадянського суспільства, поширюючи освіту, культуру, національно-патріотичний дух.

The events of the XIX–XX centuries in Eastern Halychyna, renaissance and consolidation of Ukrainian national-patriotic forces around the Greek-Catholic clergy are highlighted in the article. Exceptional and important role of the Greek-Catholic clergy for the formation and making of civil society through the spreading of education, culture, patriotic spirit is shown.
Role of the Greek-Catholic Church and its Clergy in Formation and Activities of Civil Society Structures of Halychyna (ХІХ–ХХ centuries)
Keywords: Східна Галичина; греко-католицьке духовенство; громадянське суспільство; національна свідомість; національно-патріотичний рух; культура; освіта; Eastern Halychyna; Greek-Catholic clergy; civil society; national consciousness; national-patriotic movement; culture; education