Взаємодія компонентів у квазіпотрійній системі Cu2Se−In2Se3−“P2Se4” та побудова діаграми фазових рівноваг - Поторій, М. В.; Пріц, І. П.; Мотря, С. Ф.; Милян, П. М.; Товт, В. В.; Potoriy, M. V.; Prits, I. P.; Motrya, S. F.; Milyan, P. M.; Tovt, V. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Методами рентгенівського фазового та диференціального термічного аналізів досліджено систему Cu2Se−In2Se3−“P2Se4” та побудовано її діаграму фазових рівноваг при 670 К. Вивчено фізико-хімічну взаємодію в системах CuInP2Se6−In4(P2Se6)3 та CuInSe2−“P2Se4” і побудовано відповідні діаграми стану. Встановлено, що CuInP2Se6 плавиться конгруентно при температурі 923 ± 5 К. Досліджено межі областей гомогенності для тетрарної CuInP2Se6 та тернарної In4(P2Se6)3 сполук. Запропоновано механізм утворення твердих розчинів. Методами ХТР та направленої кристалізації розплаву вирощено монокристали CuInP2Se6. The Cu2Se−In2Se3−“P2Se4” system have been established using X-ray diffraction and differential thermal analysis. The physical-chemical interaction in the CuInP2Se6−In4(P2Se6)3 and CuInSe2−“P2Se4” systems was studied and proper T-x diagram was built at 670 K. Established that CuInP2Se6 congruently melting at 923 ± 5 K. The regions of homogeneity for tetrary CuInP2Se6 and ternary In4(P2Se6)3 compounds were determined. Mechanize proposed formation of solid solutions. Single crystals of CuInP2Se6 were grown by CVT and Bridgman methods.
The Interaction of Components in the System Kvaziternary Cu2Se−In2Se3−“P2Se4” and the Construction of Phase Equilibrium Diagrams.
Keywords: діаграми стану; квазібінарні перерізи; сполуки; монокристали; phase diagrams,; quasibinary cross-sections; compounds; single crystals