Особливості використання Делос постуральної пропріоцептивної системи в реабілітаційних технологіях - Альошина, Алла Іванівна; Попадюха, Юрій Андрійович; Alоshyna, Alla; Popadiukha, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Незважаючи на існування різних засобів для постурального контролю, рівноваги та балансу після травм і захворювань, проблем із хребтом, ще мало задіяні новітні сучасні системи, які можуть значно підвищити ефективність проведення зазначеного контролю. Мета дослідження – проведення аналізу особливостей функціональних і конструктивних характеристик, дії та використання новітньої сучасної Делос постуральної пропріоцептивної системи (Delos Postural Proprioceptive System) у реабілітаційних технологіях при травмах і захворюваннях хребта та нижніх кінцівок людини. Проведений аналіз дає підставу стверджувати, що застосування Делос постуральної пропріоцептивної системи дає змогу проводити оцінку двополюсної стійкості (постуральної, монополярної, сидячої); постуральних стратегій; функціональної нестабільності для профілактики й реабілітації надп’ятково-гомілкового, колінного суглобів, хребта та таза; постуральної нестабільності, ризику падіння, запобігання падінню, травми зв’язок; підготовку до реконструкції, післяопераційну реабілітацію порушень нижніх кінцівок, при плоскостопості й патологіях підтримки; здійснювати перепрограмування структури хребет – таз при гіперлордозі та сколіозі, функціональну стабілізацію рахіту, шийного відділу хребта, реабілітацію після протезування, підвищення функціональної стійкості при артриті. Отже, використання Делос постуральної пропріоцептивної системи сприятиме підвищенню ефективності комплексної фізичної реабілітації людей із пошкодженнями та захворюваннями хребта й нижніх кінцівок. Topicality. Despite the existence of various facilities for postural control, equilibrium and balance after traumas and diseases, problems with a spine, the newest modern systems that can considerably promote efficiency of realization of the marked control are little engaged yet. The objective of the research is carrying out of the analysis of peculiarities of functional and structural characteristics, actions and uses of the newest modern Delos Postural Proprioceptive System in rehabilitation technologies in cases of traumas and diseases of the spine and lower extremities of a human. The conducted analysis allows us to claim that the use of the Delos Postural Proprioceptive System allows to conduct: estimation of bipolar firmness (postural, monopolar, assidenous); postural strategies; functional instability for prevention and rehabilitation of over-calcaneal and tibial, knee joints, spine and pelvis; postural instability, risk of falling, prevention of falling, traumas of ligaments; preparation for reconstruction, postoperative rehabilitation of violations of lower extremitiess, in case of flat-footedness and pathologies of support; to carry out the reprogramming of the structure spine – pelvis in case of hyperlordosis and scoliosis, functional stabilizing of rachitis, cervical spine, rehabilitation after prosthetics, increase of functional firmness in case of arthritis. Thus, the use of the Delos Postural Proprioceptive System will promote the increase of efficiency of the complex physical rehabilitation for people with damages and diseases of the spine and lower extremities.
Peculiarities of the Delos Use of Postural Proprioceptive System in Rehabilitation Technologies
Keywords: реабілітація; пропріоцепція; захворювання; суглоби; постуральний контроль; рівновага; баланс; кінцівки; rehabilitation; proprioception; diseases; joints; postural control; balance; extremities