Zmiany zasięu strefy litoralnej wybranych jezior Pojezierza Pomorskiego - Ptak, Mariusz; Птак, Маріуш (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
W pracy przedstawiono analizę zmian zachodzących w najpłytszych częściach jezior (0–5 m) najbardziej podatnych na wpływ czynników decydujących o ich zaniku (depozycja osadów ze zlewni, szybkiego przyrostu biomasy, itd.). Całkowita powierzchnia 28 zlokalizowanych na Pojezierzu Pomorskim zmniejszyła się okresie ok. 60 lat o 1,2 %. Analizując powierzchnie ograniczone izobatą 5m, stwierdzono, iż zwiększyły one swój areał o 5,3 % przy jednoczesnym zmniejszeniu objętości mis jeziornych w tej strefie o 5,4 %. Tak więc można stwierdzić, iż odnotowany wynik jest stabilny w kontekście kurczenia powierzchni jezior. Jednak pod powierzchnią wody dochodzi do procesów, które doprowadzają do wzrostu najbardziej podatnych na zanik części mis jeziornych, co może w niedalekiej przyszłości znacznie przyspieszyć ich zanik. Дослідження присвячені змінам, що відбуваються у неглибоких (0–5 м) зонах озер, особливо сприятливих для процесів, які призводять до їх зникнення (нагромадження донних відкладів із водозбору, швидке зростання біомаси і т. д.). Проана- лізовано зміни площ 28 озер Поморського поозер’я. З’ясовано, що протягом 60-ти років площі зменшилися на 1,2 %. Порівняння батиметричних планів для двох часових періодів засвідчують, що обмежена 5-метровими ізобатами площа збільшилася на 5,3 %. Отримані дані свідчать про зникнення озер. Процеси, що відбуваються в озерах, спричиняють їх обміління, унаслідок чого збільшилася площа мілководдя, що в майбутньому може прискорити зникнення водойм.
Зміни прибережних зон окремих озер Поморського поозер’я
Keywords: jeziora; strefa litoralna; ewolucja jezior; озера; прибережна зона; еволюція озер