Словник мови Лесі Українки та нове видання її творів - Данилюк, Ніна; Danylyuk, Nina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті йдеться про укладання словника мови Лесі Українки та нове повне видання її творів. Здійснено стислий огляд видань творів письменниці та словників, підготовлених на їхній базі у ХХ–ХХІ ст. Звернуто увагу на назрілу потребу підготовки нового академічного видання й використання в ньому текстів прижиттєвих творів, не препарованих радянською цензурою, а також архівних матеріалів. Розглянуто стан і перспективи укладання словника поезії Лесі Українки на комп'ютерній основі в контексті української авторської лексикографії ХХ ст. Описано специфіку реєстрових слів і структуру словникової статті в «Cловнику мови Лесі Українки (на матеріалі збірки «На крилах пісень»)» (частина 1 – загальні назви з початковими літерами А–М) (Луцьк, 2012), підготовленому працівниками лабораторії комп'ютерної лінгвістики інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка й викладачами інституту філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. The article is about Lesya Ukrainka's language dictionary and a new complete edition of her works. The short review of the works of the author and the dictionaries that were created on their basis in the XX−XXI centuries is covered in the article. The attention has been paid to the need of a new complete addition to be created using the original texts that were not changed by the Soviet censorship, as well as the archive materials. The conditions and perspectives of Lesya Ukrainka's dictionary and its creation based on the computer data basis using the authors' lexicography context of the 21st century are analyzed. The specifics of the registry words and structure of a dictionary entry are described in the edition “Slovnyk movy Lesi Ukrainky (na materiali zbirky “Na Krylakh Pisen”) (chastyna – 1 – A−M) (Lutsk, 2012), which has been done by the specialists of the computational linguistics laboratory of the Kyiv Taras Shevchenko National University and lecturers of the Institute of Philology and Journalism at the Lesya Ukrainka Eastern European University.
Lesya Ukrainka’s Language Dictionary and New Edition of Her Works
Keywords: авторська лексикографія; словник Лесі Українки; словник мови Лесі Українки; повне видання творів; структура словникової статті; реєстрове слово; author's lexicography; Lesya Ukrainka's dictionary; Lesya Ukrainka's language dictionary; complete works edition; structure of a dictionary entry; register word