Динаміка структурно-метаболічних змін плечових кісток щурів із вираженими старечими змінами при динамічних інтенсивних фізичних навантаженнях - Давибіда, Н.; Davybida, N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Застосування єдиного методичного підходу й комплексу адекватних методів дослідження на великому однорідному експериментальному матеріалі дало змогу вияснити закономірності морфофункціональних перетворень структури довгих кісток тварин, що відбуваються в умовах різних режимів рухової активності в різних вікових групах. Інтенсивні фізичні навантаження викликають сповільнення росту та остеокластичну резорбцію плечових кісток і їхніх структурних елементів у тварин молодого та зрілого віку. У тварин із вираженими старечими змінами спостерігаються значні деструктивні зрушення в усіх відділах плечових кісток. Морфометричні методи дослідження дають підставу стверджувати про максимальні рушійні зміни кісток у групі старих тварин і мінімальні – у тварин зрілого віку. Applying of one methodological approach and complex of adequate methods of research on big homogeneous experimental material let us find out regularity of morphofunctional changes of structure of animals long bones that occur under conditions of different regimes of motor activity in different age groups. Intensive physical loads provoke growth impairment and osteoclastic resorption of humeral bones and their structural elements among animal of young and senior age. It was noticed that animals with evident gerontal changes have severe destructive changes in all parts of humeral bones. Morphometric methods of research let us state about maximal motor changes of bones in the group with old animal, minimal changes among animals of mature age.
Dynamics of Structure-Metabolic Changes of Humeral Bone Among Rats with Evident Gerontal Changes in Case of Dynamic Intensive Physical Loads
Keywords: плечова кістка; вік; інтенсивні, динамічні фізичні навантаження; епіфізарний хрящ; діафіз; humeral bone; age; intensive dynamic physical loads; epiphyseal cartilage; diaphysis