ГІС-інструменти для аналізу та моделювання надзвичайних ситуацій (на прикладі пожеж у Волинській області) - Пугач, Сергій Олександрович; Кайдик, Олег Леонтійович; Терлецький, Тарас Володимирович; Угрин, Дмитро Ілліч; Вісин, Олена Олександрівна (My University, 2025)
Аналіз матеріалів дистанційного зондування Землі за допомогою геоінформаційних систем та технологій має важливе значення для дослідження та попередження несприятливих стихійних явищ, таких як пожежі. У своїй статі ми навели приклади дослідження пожеж за допомогою ГІС. Найпростішим методом є аналіз пожеж за допомогою веб-сервісу FIRMS. Цей метод не вимагає якихось попередніх навичок та умінь, дозволяє фіксувати наявність факту пожежі та у загальних рисах оцінити їх масштаби. Сервіс Copernicus Browser дозволяє працювати із багатоспектральними супутниковими знімками місій Copernicus для виявлення та аналізу пожеж. Найбільш перспективним є дослідження каналів, отриманих переважно в ближньому інфрачервоному та короткохвильовому інфрачервоному діапазонах. Найбільші можливості для аналізу та візуалізації відкриваються під час аналізу космознімків у ГІС. Так, обчислення нормалізованого коефіцієнту вигоряння дозволяє оцінити довгострокові наслідки пожеж. Супутникові дані та карти інтенсивності горіння мають велике практичне значення. Вони можуть допомогти в розробці планів екстреної реабілітації та відновлення рослинності після пожежі. Також ці матеріали можуть бути використані для оцінки ймовірності майбутніх наслідків для вигорілих територій внаслідок повеней, зсувів та ерозії ґрунту.
Keywords: ГІС; ДЗЗ; пожежі; QGIS; нормалізований коефіцієнт вигоряння; Волинська область; 004.9:528.88:614.84