Фітоценотична стійкість та фотосинтетична продуктивність агроценозів Triticosecale за різних систем удобрення - Голуб, Валентина; Голуб, Сергій; Golub, Valentyna; Golub, Sergii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено процеси формування продуктивності рослин сорту озимого тритікале АД – 52 залежно від різних систем удобрення. Для більш повної характеристики фізіологічних основ формування продуктивності агроценозів тритікале вивчали фітоценотичну стійкість та продуктивність асиміляційного апарату посівів, зокрема вміст хлорофілів (a + b) та каротиноїдів. Установлено, що посіви озимого тритікале мають високий рівень фітоконкурентної здатності, ефективне управління якою здійснюється за допомогою оптимізації живлення посівів за рахунок комплексного застосування добрив. Кількість бур’янів у посівах тритікале контролюється системою удобрення. При мінеральній системі з елементами біологізації кількість бур’янів зменшується до 20,4 шт/м2, що пов’язано з більшим наростанням надземної маси рослин тритікале й пригніченням розвитку бур’янів. Системи удобрення сприяють інтенсифікації продукційного процесу посівів, що виявляється у форму- ванні ефективного асиміляційного апарату з більш тривалим періодом функціонування. Визначено тісну коре- лятивну залежність між фотосинтетичним потенціалом посівів (r =0,87), чистою продуктивністю фотосинтезу (r=0,82) та продуктивністю посівів. Застосування добрив у чистому вигляді й у поєднанні з елементами біологізації сприяло зростанню фотосинтетичного потенціалу листя на 7,4–11,4 %. Мінеральна та комплексна системи удобрення забезпечують зростання вмісту хлорофілів (а+b) та каротиноїдів на 18,3–22,7 %, що свідчить про підвищення захисної функції рослин, особливо в екстремальних умовах посухи. Середня врожайність озимого тритікале за роки досліджень становила 26,5 ц/га. Прирости врожаю за одно- компонентних систем удобрення складали 6–8 ц/га, альтернативної – близько 16 ц/га, тобто поєднання міне- ральної системи удобрення з вторинною продукцією рослинництва дало змогу підвищити продуктивність цієї культури в 1,6 раза. In the article the formation processes of plant productivity winter triticale varieties AM-52 depending on the different systems of fertilization. For a more complete description of physiological foundations of productivity agrocenosis triticale phytocoenotic studied the stability and productivity of crops assimilation system, including chlorophyll (a + b) and carotenoids. Found that of winter triticale fitokonkurentnoyi have high capacity, efficient management which is done by optimizing crop nutrition through integrated use of fertilizers. Number of weeds in crops of triticale controlled fertilization system. When mineral system with elements biologization number of weeds decreased to 20,4 pc / m2, which is associated with greater weight increase of aboveground plant triticale and suppression of weeds. Systems for fertilizing promote intensification of crop production process, manifested in the formation of the efficient assimilation system with a longer period of operation. Detected close correlative relationship between the photosynthetic capacity of crops (r = 0,87), net photosynthetic performance (r = 0,82) and productivity of crops. Applying fertilizer in pure form and in combination with elements biologization boosted leaf photosynthetic capacity of 7,4–11,4 %. Mineral and complex system of fertilization systems provide increased chlorophyll (a + b) and carotenoids 18,3–22,7 %, which indicates an increase in the protective function of plants, especially in extreme drought conditions. The average yield of winter triticale research for years was 26,5 kg / ha. Increases yield for one-component system composed fertilizer 6–8 kg / ha, alternative – about 16 kg / ha, ie a combination of mineral fertilizer system with secondary plant products allowed to increase the productivity of this crop of 1,6 times.
Phytocenotic Stability and Photosynthetic Performance Agrocenosis Triticosecale Under Different Fertilizing Systems.
Keywords: озиме тритікале; урожайність; фотосинтетичний потенціал; удобрення; продуктивність; сорт АД – 52; winter triticale; productivity; photosynthetic potential; fertilizing; sort AM-52; performance