Історія української культури - Рудянин, Іван Петрович; Rudianyn, Ivan P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Метою курсу є ознайомлення студентів з історією та сучасним станом української культури, як інтегральної культурологічної дисципліни, досягти якої можливо з огляду на те, що складові частини курсу органічно поєднують у собі як історичні витоки української культури, так і її окремі і специфічні галузі та напрямки, зокрема, мистецтво, науку, освіту, релігію тощо. Завдання курсу: з’ясувати витоки української культури та прослідкувати її ґенезу до набуття національних рис; визначити основні національні риси української культури на різних етапах її розвитку; ознайомити студентів з історією розвитку освіти, науки, літератури та мистецтв в Україні від давніх часів до початку ХХІ ст.; дати уявлення про життєвий і творчий шлях найбільш відомих діячів у різних галузях української культури, показати їх особистий внесок у скарбницю європейської та світової культури; показати взаємозв’язки і взаємовпливи української культури та культур інших народів; визначити роль і місце української культури у формуванні української нації.
Keywords: українська культура; робоча програма