Алгоритм концептуального аналізу художнього тексту - Осташевська, Майя Геннадіївна; Ostashevska, M. H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто способи вивчення концептуальної картини світу в художньому творі вітчизняними та закордонними лінгвістами. Звернення до концептуально аналізу художнього твору зумовлено пошуком об’єктивного методу, який дає змогу наблизитись до розв’язання складної проблеми розуміння й інтрерпретаціі тексту. В роботі проаналі¬зовано роботи таких філологів, як Е. С. Кубрякова, В. І. Карасик, І. А. Стернін, М. М. Гаспаров, А. К. Жолков¬ський, Ю. К. Щеглов, Л. Г. Бабенко, Н. А. Кузьміна та ін. Виконано порівняльний аналіз і вихідних принципів, і запропонованих конкретних процедур аналізу задля вироблення власного підходу до вивчення поетичної картини світу письменника. На базі вивчених робіт уточнено співвідношення таких понять, як картина світу, концептуальна картина світу, поетична картина світу (художня картина світу). Такий аналіз дає змогу узагаль¬нити досвід низки дослідників концептуального світу автора. Methods of studying the conceptual picture of the world of a literary text (texts) by national and foreign philologists are analyzed in the present article. Works of such philologists as E. S. Kubrykova, V. I. Karasik, I. A. Sternin, M. I. Gasparov, A. K. Zholkovsky, J. U. Shcheglov, L. G. Babenko, N. A. Nikolina and some others are analyzed in detail. Both basic principles as well as concrete procedures of conceptual analysis are compared with the aim of working out our own approach to the study of the poetic picture of the world. The choice of methods of conceptual analysis as the subject of the work is presupposed by the search of objective method which can give the opportunity to solve the complicated problem of understanding and interpretation of a literary text. On the basis of works mentioned above the interconnection of such notions as: the picture of the world, the conceptual picture of the world, poetic picture of the world is considered. The work done generalizes experience of a number of linguists as to the conceptual picture of the world of a literary text (texts).
Algorithm of Conceptual Analysis of a Literary Text
Keywords: картина світу; picture of the world; концептуальна картина світу; conceptual picture of the world; мовна картина світу; language picture of the world