Науково-дослідна робота музеїв - Дмитренко, Алла Адамівна; Dmytrenko, Alla A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна «Науково-дослідна робота музеїв» належить до переліку нормативних навчальних дисциплін і спрямована на оволодіння студентами знаннями про основні напрямки науково-дослідної роботи в музеях, її організацію та планування. Мета навчальної дисципліни: формування у студентів формування у студентів цілісного уявлення про науково-дослідну роботу в музеях, спрямовану на отримання нових знань у сфері теорії і методики збирання, зберігання, обробки та використання музейних предметів. Основними завданнями навчальної дисципліни є: вивчення специфіки функціонування музеїв як поліфункціональних наукових центрів; характеристика основних напрямків дослідницької діяльності музеїв; особливості організації та планування наукових досліджень в музеї; форми взаємодії музеїв з іншими науковими установами і вузами; видавнича діяльність музеїв; засвоєння основних понять, пов’язаних з науково-дослідною роботою музеїв; з’ясувати місце сучасних інформаційних технологій у науково-дослідній роботі.
Keywords: науково-дослідна робота в музеях; основні напрямки науково-дослідної роботи в музеях; нормативно-правова база науково-дослідної роботи музеїв; наукові дослідження; вивчення музейних предметів і колекцій; музейна атрибуція та експертиза; зберігання музейних предметів; наукове проектування експозицій та виставок; музейна комунікація; план науково-дослідної роботи музею; музейний науковий продукт; основні види науково-дослідної роботи в музеях; особливість науково-дослідної роботи в музеях; наукові розробки; прикладні дослідження; фундаментальні (базові) дослідження; наукова концепція створення музею