Птахи урбанізованих ландшафтів та їх вивчення у шкільному курсі біології - Мариняк, Анастасія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Робота присвячена дослідженню птахів урбанізованих ландшафтів та їх вивченню у шкільному курсі біології. Проведено аналіз шкільної програми з біології, підручників 5, 7, 10-11 класів та методичної літератури, встановлено зміст та об'єм матеріалу по птахах у різних розділах біології. Факультативні заняття з біології провели у формі виконання дослідницького проєкту по вивченню птахів Центрального парку культури і відпочинку міста Луцька. У ході дослідження встановлено біорізноманіття птахів парку, проведено спостереження за особливостями їх гніздування. На території дослідження встановлено, що фауна птахів у Центральному парку культури і відпочинку міста Луцька налічує 70 видів із 12 рядів. Водоплавні і навколоводні птахи парку – 9 видів із 6 рядів, домінуючим видом є крижень; фауна дуплогніздних птахів представлена 12 видами із рядів – Дятлоподібні (4 видів) і Горобцеподібні (8 видів); кроногніздні птахи – 30 видів, з яких найчисельнішими є припутень, чикотень, грак, сорока; 19 видів – це чагарникові, наземногніздові та птахи, які влаштовують гнізда у спорудах. Розроблено урок-вікторину на тему: «Біорізноманіття птахів та їх адаптації до різних екологічних умов». Установлено, що використання дослідницьких проєктів посилює пізнавальний інтерес учнів, сприяє формуванню мотиваційної сфери та формує у дітей практичні навички. Зроблено певний внесок у формування ключових і предметних компетентностей учнів.
Keywords: шкільний курс біології; біорізноманіття; птахи урбанізованих ландшафтів; Центральний парк культури і відпочинку міста Луцька