Генетична кореляція українського фольклору - Давидюк, Віктор Феодосійович; Davidyuk, Victor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто питання кореляції археологічних культур, біогенетичних маркерів населення та змісту фольклорних традицій українців, які проживають у місцях їхньої дислокації. На основі палеонтологічного методу встановлено залежність змісту фольклорних явищ від давнього населення цих територій, яке ідентифікується як археологічними культурами, так і генетичними маркерами. У контекст цих чинників поставлено колові танці, весільні та найдавніші календарні обряди.The article deals with issues of the correlation of archeological cultures, biogenetic markers of the population and the content of folk traditions of Ukrainians living in the places of their dislocation. On the basis of the paleontological method was established the dependence of the content of folklore phenomena from the ancient population of these territories, which is identified as archeological cultures and genetic markers. In the context of these factors staged circle dances, wedding and ancient calendar ceremonies.
Genetic Correlation of Ukrainian Folklore
Keywords: український фольклор; археологія; ДНК-генеалогія; мезоліт; неоліт; енеоліт; епоха бронзи; колові танці; весільна обрядовість; календарна обрядовість; Ukrainian folklore; archeology; DNA-genealogy; mesolithic; Neolithic; Eenolithic; Bronze Age; circle dances; calendar ritual; wedding ceremonial