Формування у молодших школярів естетичної культури засобами мови - Перепьолка, Віра; Perepyolka, V.I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто основні аспекти формування естетичної культури засобами української мови в початкових класах. З’ясовано актуальність даної проблеми. Досліджено наукову спадщину відомих педагогів, методистів, які розробляли важливі питання теорії і методики естетичного виховання в учнів початкової школи. Відзначено важливу роль української мови у формуванні в школярів уміння бачити прекрасне, розуміти і оцінювати його за законами краси. У статті подається трактування поняття «мовний естетичний ідеал», формування якого не лише розвиває естетичну культуру школяра, а й формує національно свідому особистість, його духовно – моральну сутність. Указано шляхи і засоби його формування.Подаються поради вчителям щодо активного використання елементів у фонетиці, лексиці, словотворі, морфології і синтаксисі, які викликають почуття прекрасного. Представлені у статті матеріали можуть бути використані студентами педагогічних спеціальностей у процесі вивчення курсів «Сучасна українська мова з практикумом», «Українська мова за професійним спрямуванням», «Основи культури і техніки мовлення».The article deals with the basic aspects of aesthetic culture forming by means of the Ukrainian language in primary school. The actuality of the issue is distinguished. Scientific heritage of famous teachers, trainers who developed important questions of theory and techniques of aesthetic education of primary school students is studied. The Ukrainian language role in forming pupils’ ability to see wonderful things is shown, to understand and evaluate it according to the laws of beauty. The article deals with the interpretation of the concept of "linguistic aesthetic ideal" formation of which not only develops aesthetic culture of a pupil, but also creates a national conscious of a personality, his spiritual and moral essence. The ways and means of formation are specified. The materials of acting using elements in phonetics, vocabulary, word-building, morphology and syntax, causing the sense of beauty are given to teachers. Presented in the article materials can be used by students of pedagogical specialties in the process of studying course «Modern Ukrainian language with practical work», «Ukrainian language for professional purposes», «Basics of culture and speech technics».
The formation of aesthetis culture of junior pupils by the means of language
Keywords: культурознавчий компонент; cultural studying component; словесна творчість; художній текст; мелодійність; виразність; міжпредметні зв’язки; мовний естетичний ідеал; verbal creativity; fiction text; melody; expressiveness; interdisciplinary connections; speech aesthetic ideal