Грошово-кредитна політика: сучасний стан та перспективи розвитку в умовах нестабільності - Левчук, Анастасія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розглянуто теоретичні, методологічні та практичні аспекти грошово-кредитної політики як ключового інструменту регулювання економічних процесів, особливо в умовах економічної нестабільності. Проведено аналіз теоретичних підходів щодо визначення економічної сутності, цілей і завдань грошово-кредитної політики. Здійснено класифікацію інструментів монетарного регулювання з урахуванням умов економічної нестабільності, розкрито основні режими монетарної політики. Проаналізовано ключові інструменти монетарного регулювання в Україні за останні роки, включаючи зміни в процентній політиці та валютних інтервенціях НБУ. В роботі обґрунтовано вплив грошово-кредитної політики на різні макроекономічні показники. Висвітлено ключові виклики монетарного регулювання в Україні. Проведено аналіз монетарної політики розвинутих країн для визначення перспектив її адаптації до українських реалій. Вдосконалено напрями підвищення ефективності грошово-кредитної політики на основі макроекономічної ситуації та міжнародного досвіду використання інструментів грошово-кредитної політики в кризових умовах. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що на основі кореляційно-регресійного аналізу було уточнено, що облікова ставка прямопропорційно впливає на середньозважену ставку за ОВДП. Удосконалено порівняльну характеристику грошово-кредитної політики протягом 2021-2024 рр. Було запропоновано напрями підвищення ефективності грошово-кредитної політики. Практичне значення дослідження полягає у розробці рекомендацій для вдосконалення грошово-кредитної політики України. Результати роботи можуть бути використані НБУ, урядовими структурами та дослідницькими організаціями для формування стратегії макроекономічної стабілізації та посткризового розвитку.
Keywords: грошово-кредитна політика; облікова ставка; валютні інтервенції; макроекономічна стабільність; інфляційне таргетування; центральний банк