Статусні принципи правового статусу суддів. - Кравчук, Володимир Миколайович; Юхимюк, Ольга Михайлівна (My University, 2019)
У публікації комплексно досліджуються статусні принципи правового статусу суддів. Аналізуються основні акти національного законодавства, у яких закріплені статусні принципи правового статусу суддів. Відзначається, що до статусних принципів правового статусу суддів належать: 1) принцип єдності статусу суддів; 2) принцип взаємозв’язку прав і обов’язків суддів; 3) принцип незалежності суддів; 4) принцип недоторканності суддів; 5) принцип самостійності суддів; 6) принцип неупередженості (безсторонності) суддів; 7) принцип незмінюваності суддів. Принцип єдності статусу суддів є загальноправовим статусним принципом правового статусу суддів, оскільки в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» закріплено, що судді в Україні мають єдиний статус незалежно від місця суду в системі судоустрою чи адміністративної посади, яку суддя обіймає в суді. Загальноправовим статусним принципом правового статусу суддів в Україні є принцип незалежності, який передбачає, що судді при здійсненні правосуддя є незалежними. Принцип незалежності суддів знайшовши своє закріплення у міжнародно-правових актах, конституційних та законодавчих актах зарубіжних країни, Конституції та законах України, судовій практиці широко висвітлений у наукових дослідженнях. До загальноправових статусних принципів правового статусу суддів належить і принцип недоторканності суддів, який також знаходить своє закріплення в міжнародних і національних правових актах. Відповідно до Конституції України недоторканність судді гарантується Конституцією і законами України. Загальноправовим статусним принципом правового статусу суддів є принцип самостійності суддів. Даний принцип правового статусу суддів не знайшов свого належного закріплення в чинному законодавстві України, оскільки, законодавець не вбачав різниці між самостійністю й незалежністю суддів та використовував ці терміни для характеристики однакового стану. Загальноправовим статусним принципом правового статусу суддів є принцип неупередженості (безсторонності) суддів, який також знаходить своє закріплення в міжнародних правових актах, однак не закріплений у чиному вітчизняному законодавстві. Даний принцип означає, що судді повинні однаково ставиться до сторін в судових процесах, надавати їм рівні можливості, а також не мати жодної особистої зацікавленості в результаті процесу. До загальноправових статусних принципів правового статусу суддів належить і принцип незмінюваності суддів, який також знаходить своє закріплення в міжнародних і національних правових актах. Відповідно до Конституції України суддя обіймає посаду безстроково.
Keywords: правовий статус; правовий статус суддів; принципи; принципи правового статусу суддів; статусні принципи; суддя; 342.565.5 (477)