Словник українських говірок Підляшшя - Аркушин, Григорій Львович (My University, 2025)
У зведеному Словнику українських говірок Підляшшя уміщені фіксації підляської лексики ще з третьої і четвертої чверті ХІХ ст. (І. Нечуй-Левицький, К. Михальчук, М. Янчук, П. Житецький), з початку (І. Бессараба) та з тридцятих років (В. Курашкевич, Ю. Тарнацький) і з другої половини ХХ ст. (О. Горбач, М. Лесів, Б. Яняк), а також наших сучасників (І. Ігнатюк, Ф. Чижевський, К. Карабович, А. Дудек, Ю. Громик та ін.). Особливо багато цінної лексики вибрано із 184 номерів часопису Над Бугом і Нарвою (1991–2022 рр.). Усі фіксації подаємо як цитати з відповідних джерел, поміщаючи їх у так звані ялинкові дужки – «». У цитованих джерелах записи трьома правописами – українським, польським і російським (ще царським). У цій лексикографічній праці понад 10 000 словникових статей, причому фонетичних варіантів у декілька разів більше. Пропонований Словник – це своєрідна енциклопедія Підляшшя.
Keywords: українська мова; діалектологія; 811.161.2'282.2(438)(03)