Моніторинг заготівлі недеревних ресурсів лісу в філії «Маневицьке лісове господарство» - Кусакін, Володимир Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Недеревні продукти лісу, як складова частина лісових ресурсів, є важливим резервом для забезпечення населення продуктами харчування, а також цінною сировиною для харчової та інших галузей господарства. Для лісогосподарських підприємств Волині напрямок має значний потенціал розвитку, адже сприяє розширенню сфер діяльності та ринків збуту. Такі ресурси належать до продуктивних функцій лісів, тому їх раціональне використання слід активно підтримувати та стимулювати. Управління лісами на засадах сталого розвитку передбачає поєднання економічних, екологічних і соціальних аспектів діяльності з метою збереження, невиснажливого використання та відновлення всіх видів лісових ресурсів, зокрема недеревних. У першому розділі роботи було подано інформацію про загальні поняття недеревних ресурсів лісу, основні види недеревних ресурсів, визначення врожайності дикорослих ягід та грибів. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також основні методи досліджень, опис регіону дослідження. Третій розділ містить характеристику недеревних ресурсів лісу по філії «Маневицьке лісове господарство». Четвертий розділ містить економічну цінність недеревних ресурсів лісу. П’ятий розділ висвітлює охорону праці і вимоги безпеки під час лісовпорядних та пошукових робіт. Кваліфікаційна робота виконана на 63 сторінках друкованого тексту, містить 14 таблиць, 14 ілюстрацій. Загальні висновки з досліджень подані в кінці роботи, перед списком використаної літератури (55 джерел).
Keywords: недеревні ресурси лісу; ягоди; гриби; мед; лікарські рослини; продукція недеревного походження