Західнополіські прислівники, співвідносні з безприйменниковими формами називного та знахідного відмінків іменників - Громик, Юрій (Східноєвропейський національний університет, 2013)
На матеріалі західнополіського говору проаналізовано прислівники, що за походженням становлять застиглі безприйменникові форми називного та знахідного відмінків іменників. Простежено залежність морфемно-словотвірної будови цих прислівників від граматичного характеру базових субстантивів та структури їхніх основ. З’ясовано, що в західнополіському говорі група прислівників, співвідносних із безприйменниковими формами називного та знахідного відмінків іменників, представлена більшою супроти літературної мови кількістю дериватів. Кілька аналізованих прислівників кваліфіковано як слов’янські архаїзми. The adverbs which are still non-prepositional forms of the noun nominative and accusative cases by origin are analyzed on the material of Western Polissiyan dialect. The dependence of the word forming structure of these adverbs on the grammatical character of the basic substantives and their stem structureis being traced. It is ascertained that in Western Polissiyan dialect the group of adverbs correlated with non-prepositional forms of noun nominative and accusative cases is represented by the number of derivatives larger than in the standard language. Some of the analyzed adverbs are identified as Slavic archaisms.
Keywords: західнополіський діалект; прислівник; адвербіалізація; іменник; називний відмінок; знахідний відмінок; Western Polissiyan dialect; adverb; adverbialisation; noun; nominative case; accusative case