Особливост біологічного дозрівання учнівської та студентської молоді жіночої статі, визначеного за темпами статевого розвитку - Глазирін, Іван; Glazyrin, Ivan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Досліджено особливості біологічного дозрівання сучасної учнівської та студентської молоді жіночої статі за вторинними статевими ознаками. Установлено, що активні процеси статевого дозрівання більшості дівчат розпочиналися в 11 років, а у 12–26 % дівчат – у 8–10 років. До 15 років за більшістю вторинних статевих ознак досягався рівень 95,00–98,42 % від завершення процесів статевого дозрівання, за виключенням menarce – 58,17 %, або 6,98±0,50 бала. Від 15 до 16 років статеве дозрівання 100 % дівчат завершилося з особливо активними процесами становлення місячного циклу. Цей показник може бути інформативним для диференціації фізичних навантажень для дівчат від 11 до 16 років. Studies of peculiarities of biological maturing of modern pupils and student youth of female sex according to secondary sexual maturation. It was established that active processes of sexual maturation of most of girls start at the age of 11, among 12-26 % - at the age of 8 – 10. Till the age of 15 according to most of secondary sexual characters girls reached the level 95,00 – 98,42 % from ending of processes of sexual maturation, with the exception of menarce – 57,17 % or 6,98±0,50 scores. At the age from 15 till 16 sexual maturation of 100 % of girls was over with especially active processes of formation of menstrual monthly period. This index can be informative for differentiation of physical load for girls aged 11-16.
Peculiarities of Biological Maturing of Pupils and Student Youth of Female Sex Defined by Rate of Sexual Maturation
Keywords: біологічне дозрівання; статеве дозрівання; учнівська та студентська молодь жіночої статі; вторинні статеві ознаки; biological maturation; sexual maturation; pupils and student youth of female sex; secondary sexual characters