Вплив апелятивного словотворення на становлення підляських варіантів імен - Нестерчук, Оксана Григорівна (My University, 2023)
У статті здійснено спробу розкрити вплив апелятивного творення на становлення варіантів підляських чоловічих та жіночих імен. Для аналізу використано збірник фольклорних експедиційних матеріалів «Традиційні пісні українців Північного Підляшшя». Як відомо, серед трьох частин Західного Полісся – Волинське Полісся, Берестейщина і Пінщина, Підляшшя – найменше досліджено сáме Підляшшя (північно-східна частина Люблінського та південно-східна Підляського воєводств Республіки Польща). Це стосується не тільки говірок та фольклору, а й історії та етнографії краю. У піснях переважають православні імена підляшуків, серед яких виявлено 9 повних чоловічих імен (Андрей, Антуон, Василь, Гаврило, Гарасим, Іван, Калєнік, Нечипур, Семен) та 5 жіночих (Катерина, Марина, Марія, Ніна, Тетяна). Усі інші – це варіанти від різних офіційних імен переважно із суфіксами, що привносять зменшено-пестливий відтінок. Використано репертуар суфіксів, що характерні і для апелятивів, це зокрема загальноукраїнські продуктивні форманти -еньк, -ечк-о, -к-о, -к-а, -очк-а, -ун-я, -ус-я, дещо рідше вживані -ц-я (-дз-я), -ин-а, -н-я, -ол-я, -сь.
Keywords: апелятиви; варіанти імен; підляські говірки; словотвір варіантів імен; форманти; 811.161.2'373.23'611(438)