Основи проектування хімічних виробництв - Онищук, Оксана Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У курсі лекцій «Основи проектування хімічних виробництв» представлено курс ряду лекцій про проектування як комплекс процесів переробки дослідно-емпіричної, а також експериментальної і теоретичної наукової інформації в нові технічні рішення та виготовлення відповідної технічної та технологічної документації, контрольні питання та питання до перевірки знань.
Сучасні вимоги до хіміка-технолога включають в себе знання основ спеціальної технології, особливо її загальні методи і принципи, володіння методикою економічних і екологічних розрахунків, вміння вибирати необхідне обладнання та надійну систему контролю та регулювання виробництва. Технічний розвиток виробництва принципово не може протікати як стихійний процес ні в технічному, ні в соціально-економічному аспектах. Навпаки, такий розвиток можливий лише на основі ретельно опрацьованих науково-технічно та економічно обґрунтованих та належним чином оформлених і викладених технічних рішень. Вироблення таких рішень на підставі практичного досвіду, наукових досліджень, соціально-економічних аналізів і прогнозів, комплексної науково-технічної та екологічної експертизи даних і результатів становить сутність і зміст проектування як виду інженерної діяльності. Проектування - процес переробки дослідно-емпіричної, а також експериментальної і теоретичної наукової інформації в нові технічні рішення та виготовлення відповідної технічної та технологічної документації.
Keywords: проектування; хімічні виробництва; хімічна технологія; 625(628)