Особливості поетики роману О. Турянського «Син землі»: архетипний рівень, інтертекст, казкові елементи - Яблонська, О. В.; Yablonska, O. V. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті з погляду теорії архетипів проаналізовано роман О. Турянського «Син землі». Досліджено вагомість таких архетипних образів, як Земля, Самість, Він і Вона, Дім, Матір, диявол, Вогонь. Простежено прагнення письменника змоделювати образ ідеального героя національного світу. Доведено, що соціальні мотиви твору представлені в казковому варіанті сюжету. In the article is analyzed O. Turianskyy’s novel «The son of the Earth» from the point of view of the theory of archetypes. Are researched ponderability such archetypical images as: Earth, loneliness, He and She, Home, Mother, devil, Fire. It is overlooked desire of writer to design the image of ideal hero of national world. It is proved that social reasons of the work are presented in fairy-tale variant of the plot.
Poetic Features of O. Turianskyy’s novel «The son of the Earth»: Archetypical Level, Intellect, Fairy-Tale Elements
Keywords: соціальні мотиви; архетипні образи (Земля, Самість, Він і Вона, Дім, Матір, диявол, Вогонь); інтертекстуальність; казка; social reasons; archetypical images (Earth, loneliness, He and She, Home, Mother, devil, Fire); intertextuality; fairy-tail