Волиняни в боротьбі за українізацію Православної церкви 1921–1939 років - Кучерепа, Микола Михайлович (Uniwersytet Pomorski w Słupsku, 2024)
У статті аналізується складний процес українізації Православної церкви на Волині міжвоєнного періоду 1921–1939 рр. Наведено заходи національно свідомого духовенства і мирян щодо здобуття українського національного характеру Церкви та перехід на українську мову богослужінь. У цій статті підкреслюється, що український релігійний рух набув упорядкованих організаційних форм завдяки діяльності доктора Арсена Річинського, митрополита Олексія (Громадського) та єпископа Полікарпа (Сікорського). Значну увагу приділено червневому Українському церковному з’їзду в Луцьку у 1927 році, який прийняв постанови про надання Православній церкві в Польщі національного характеру та його українізації. Волиняни виявили прагнення до українізації церкви під час демонстрації в Почаївській Лаврі 10 вересня 1933 р. Допомогу в українізації церкви надавав воєвода волинський Генрик Юзевський.
Keywords: Польша; православна церква; Україна; українізація