Граматичні категорії української мови: типологія, структура, специфіка вияву - Костусяк, Наталія Миколаївна (Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, 2017)
У статті обґрунтовано класифікаційні засади вивчення граматичних категорій, з’ясовано диференційні ознаки та особливості грамемного членування морфологічних і синтаксичних категорій, розмежовано формально-синтаксичні, семантико-синтаксичні і комунікативні категорійні одиниці, схарактеризовано міжрівневі категорії сучасної української мови, запропоновано системно-структурну кваліфікацію модальності як міжрівневої комунікативно спрямованої надкатегорії, визначено її внутрішню організацію.
Keywords: граматична категорія; міжрівнева категорія; надкатегорія; грамема