Порівняльна характеристика морфометричних показників бичка-кругляка Neogobius melanostomus (Pallas, 1814) прісних та солоних водойм України - Онопрієнко, В. П.; Митяй, І. С.; Onoprienko, V. P.; Mytiay, I. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Бичок-кругляк Neogobius melanostomus (Pallas, 1814), завдяки своїй екологічній пластичності, суттєво розширив свій ареал існування та продовжує освоєння різних прісних водойм. Зміна умов проживання відображається на розвитку, рості та інших фізіологічних процесах цього виду. У статті проаналізовано 533 екземпляри бичка-кругляка, зокрема: з р. Рось – 96; з р. Дніпро – 128, з Каховського водосховища – 30, з Азовського моря – 279. Обробку іхтіологічного матеріалу проведено за 22-ма пластичними ознаками та масою тіла, за методиками І. Ф. Правдіна. Порівняльний аналіз морфометричних показників показав суттєву відмінність між морськими, водосховищними та річковими популяціями. Результати дослідження доводять, що найбільш оптимальні умови для бичка-кругляка спостерігаються в Азовському морі. Проте він здатен жити і в гірших умовах з біднішою кормовою базою та нижчим рівнем солоності води. Due to its ecological plasticity bull logs Neogobius melanostomus (Pallas, 1814) significantly expanded its habitat and continued development of reservoirs with different habitats. Changing conditions of life affects the development, growth and other physiological processes. The paper analyzed 533 specimens bull logs, including: with Ros – 96, of the Dnipro River – 128, with the Sea of Azov – 279, with Kakhovskoe reservoir – 30. Processing ichthyologic material held on 22-nd plastic signs and body weight, according to the methods Pravdina I. F. Comparative analysis of morphometric parameters showed a significant difference between maritime, reservoir and river populations. The survey results show that the optimal conditions for bull logs seen in the Sea of Azov. However, he is able to live in the worst conditions with less rich feeding grounds and lower levels of salinity.
Comparative Characteristics of Round Goby Morphometric Indicators Neogobius Melanostomus (Pallas, 1814) of Fresh and Salt Water Bodies of Ukraine
Роботу виконано на кафедрі загальної зоології та іхтіології НУБІП України
Keywords: Neogobius melanostomus; прісні і солоні водойми; бички; бичок-кругляк; fresh and salty waters; gobies; round goby