Домінанти професіоналізму педагогічної діяльності вихователя ЗДО - Мельник, Ірина Миколаївна; Заремба, Людмила Василівна (My University, 2021)
Мета статті розглянути питання професіоналізму педагогічної діяльності вихователя ЗДО в аксіологічному аспекті. На основі узагальнення наукових позицій різних авторів уточнити суть поняття «професіоналізм» у співвідношенні з поняттями «педагогічна діяльність», «педагогічна майстерність», «особистісно-професійний розвиток». Методологія. Зроблено узагальнення, що професіоналізм педагогічної діяльності треба розглядати з двох сторін: особистісного і діяльнісного. Акцентовано, що ціннісне ставлення – вищий рівень ставлення суб’єкта до професіоналізму педагогічної діяльності. З’ясовано, що пріоритетними цінностями для педагога можуть бути професіоналізм діяльності, шляхи і засоби його досягнення. Наукова новизна. Виділено провідні принципи та умови досягнення професіоналізму, зокрема професіоналізму спілкування вихователя ЗДО із дітьми, батьками, колегами. Ми акцентуємо у статті щодо виділення в структурі професіоналізму педагогічної діяльності, трьох компонентів: - професіоналізм знань; - професіоналізм спілкування; - професіоналізм самовдосконалення, що забезпечує динамічність, розвиток цілісної системи, «професіоналізм діяльності педагога» шляхом справедливої самооцінки й оперативного подолання недоліків та прогалин.
Keywords: професіоналізм; педагогічна діяльність вихователя ЗДО; знання; спілкування; ціннісне ставлення; цінності.; 37.01