Особливості формування шлюбно-сімейних стосунків особистістю з дитячим психотравмуючим досвідом - Кушнір, Юлія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню психологічних аспектів впливу дитячого травматичного досвіду на формування сімейних стосунків у дорослому віці. У роботі розкрито теоретичні основи поняття дитячої травми, її проявів у міжособистісній взаємодії, а також проаналізовано особливості формування психологічного клімату в сім’ї. Емпірична частина роботи базується на застосуванні кореляційного аналізу для вивчення взаємозв’язків між параметрами негативного дитячого досвіду та сімейною адаптацією, згуртованістю, задоволеністю шлюбом і проявами емоційної взаємодії у стосунках подружжя. Результати показали, що негативний дитячий досвід має як деструктивний, так і компенсаторний вплив на здатність побудови гармонійних стосунків у шлюбі. Практична значущість роботи полягає у визначенні можливостей використання отриманих даних для розробки програм психологічної підтримки сімейних пар, а також профілактики емоційних труднощів, пов’язаних із впливом дитячих травм.
Keywords: дитячий травматичний досвід; сімейний клімат; адаптація; емоційна взаємодія; шлюб; міжособистісні стосунки